Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 05/03/2023 - 09:54
Afbeelding bij blog R-ladder

Principe van de R-ladder - 6 strategieën voor circulariteit.

De R-ladder is een strategie ontwikkeld om de mate van circulariteit van een product te bepalen. Het is een veelvuldig gebruikt model met 6 verschillende strategieën om een product zijn levensduur of doel te verlengen of anders in te zetten. Iedere strategie heeft een eigen mate van circulariteit waarbij de hoogste van de 6 tredes het meest circulair is. In dit blog lichten we iedere trede toe.  

 De R-ladder is onderdeel van The Butterfly Diagram van de Ellen MacArthur Foundation. De Ellen MacArthur Foundation is een internationale non-profitorganisatie die zich richt op het bevorderen van de circulaire economie. En een grote inspirator voor de strategie en bedrijfsvoering van het Collect & recycle platform.  

  1. Rethink  

De eerste stap is om de vraag te stellen: Heb ik dit product nodig? Of als het product al in bezit is; moet dit vervangen worden of kan het nog langer mee? Door kritisch te kijken naar de kleding die we al hebben, voorkomen we dat goede kleding op de afvalberg terechtkomt. Bij rethink gaat het niet altijd over het zelf opnieuw dragen van de kleding, deze kan bijvoorbeeld ook via de tweedehands markt naar een nieuwe drager. 

  1. Reduce 

Een andere strategie is het kritisch kijken naar het ontwikkelproces van een product. Vaak zijn er duurzamere grondstoffen beschikbaar om een product te fabriceren. Of kan het ontwerp geoptimaliseerd worden waardoor er minder grondstof nodig is of minder machinetijd. Dit laatste scheelt ook weer in de uitstoot die vrijkomt bij het draaiend houden van de machines. In het designproces van kleding spelen deze twee factoren een steeds grotere rol. Naast dat grondstoffen duurzamer moeten zijn wordt er ook gekeken naar de levensduur en de mate waarin het goed gerecycled kan worden.  

  1. Re-use 

De derde strategie is het hergebruiken van een product. Soms is een kledingstuk niet meer van voldoende kwaliteit voor de een maar is het voor iemand anders nog goed te gebruiken. De tweedehandsmarkt groeit tot 2025 jaarlijks met 35 procent, althans dat is de voorspelling van onderzoeksbureau McKinsey. Consumenten proberen zo geld te besparen of kopen zoveel mogelijk tweedehands om afval te reduceren.  

  1. Repair 

Bij het intensief gebruik van een product zoals een werkbroek kan er nog weleens een scheur ontstaan. Vaak kan dit nog gerepareerd worden zodat de broek nog een ronde mee kan. Is dit niet meer mogelijk? Dan zitten er vaak nog onderdelen aan de kleding die hergebruikt kunnen worden om een nieuw product te maken. Dit gebeurt in het atelier van Vanhulley in Goirle en Groningen. In dit atelier werken vrouwen met veelal een afstand tot de arbeidsmarkt een jaar aan hun persoonlijke ontwikkeling. Tijdens dit proces krijgen zij de kneepjes van het coupeuse vak geleerd door van versleten werkkleding tassen of andere accessoires te maken. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kijk dan op: https://info.havep.com/nl/havepxvanhulley 

  1. Recycle 

Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Dit gebeurt bij kleding vaak op materiaalniveau waarvoor deze eerst goed gesorteerd wordt. Sommige grondstoffen kunnen verwerkt worden tot nieuwe materialen en teruggebracht worden in de keten. Dit kan hoogwaardig door er weer opnieuw een kledingstuk van te maken of laagwaardiger door er een ander product van te maken. 

  1. Recover 

De laatste stap van de R-ladder en ook de meest laagwaardige manier van het hergebruiken van een product is hoog kalorisch verbranden. Hiermee win je energie terug uit de materialen.